Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2009 21:37 - Културно-исторически маршрути в Пловдив-табели
Автор: plovdivtourism Категория: Туризъм   
Прочетен: 3223 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 09.06.2009 12:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Информационните табели за различни обекти под тепетата бяха "очаквана необходимост" според оценка на журналисти. Градът доста изоставаше в това отношение, въпреки програмата за развитие на туризма, в която от година на година заданието се прехвърляше на заден план.
В Стария град като първи етап от проект беше презентирана карта с културно-исторически маршрути. Тя определено предизвика одобрение след присъстващите.
Три маршрута, съотнесени според няколко исторически периода, трябваше да поведат туристи из приказката Пловдив. Разделянето на Античност, Късно Средновековие, Възраждане се обозначи с характерен знак и цвят.
Около 2-3 седмици по-късно се появиха и табели за маршрутите. Разходка из Пловдив показа, че пловдивчани си нямат никаква представа какви са тези новости, които посадиха. Не са наясно и хората, които имат някакви обекти в съседство на информационните табла, а те вероятно ще са първите към които ще са адресирани въпросите. Възможно е филибелии да са станали по-апатични към всякакви нововъведения, за които няма яснота. Все пак градът е толкова шарен на места, че чак отблъскващ. Дано вече не са изгубили апетита към него, коментират живущи на Главната улица.
Не са много в час и от туристически агенции, екскурзоводи, преводачи. Не че не им е ясно, но просто е било наложително хубавата идея и картите да бъдат представени с подходяща кампания.
Положителното беше, че на срещата през май имаше млади хора - учители, студенти, ученици. Те са бъдещето на този град. Дали обаче картите ще отидат и в училищата? Дали ще тръгнат и нашенчета по маршрутите, за да опознаят своя град? И да се гордеят с него, защото това е начинът по който един човек би могъл да бъде приобщен и спечелен завинаги.
И друг въпрос няма как да не изникне тук - колко са младите специалисти, завършили туризъм, привлечени да работят в институциите? Не е ли парадоксален факта, че на фона на крещящата нужда от експерти за тях няма работа?

image Сн.1           imageСн. 2

Представяне на прекрасната идея, която никак не е нова, както и на съответните карти, стана в Стария град. На втората снимка зам. кмета Георги Шопов анонсира събитието. 
Там обаче трябваше да има журналисти!  Те са вестоносците на добрите и лошите идеи. А тази беше добра и си заслужаваше адмирациите!

  image       image      image        image

Табелите се появиха. Ура! Някъде маркирани на стълб, други - наземни - тоест недотам с уеднаквен стандарт, което значи без стандарт, но все пак налице. Пловдивчани обаче не спират край тях. Експеримент показа, че при престой на три от показаните на снимката за по 10 минути - нито един човек не отклони поглед към тях.
В действителност най-доброто е, че грозните информационни табла около Джумаята, които стояха, вързани с телове, одраскани и противни, вече ги няма.  Добре би било като следваща стъпка да бъде махната оттам и пазарджийницата. Пловдив е град с над 400 регистрирани професионални художници и не може този картинен кич да го представлява пред света, смятат изтъкнати творци.
Освен това продавачите там, а и минаващи вечер край Римския стадион, просто превръщат постепенно мястото в тоалетна. Немска телевизия миналата есен засне посред бял ден оскверняването на историческия паметник.
Жалка картинка! Уникален древен град.... 

Джумаята - микс от култури, цветове, пътища. Точно там маршрутите се преплитат. Влизаме в друго време с жълто-черна маркировка. И гаф! Последната снимка горе показва умишлено замазан текст. Явно трябва да се внасят корекции, но защо върху готовата работа?!? Българска традиция. За другите табели също има разнограсия по датировка и текстове, но те не са така фрапиращи, пък и винаги в историята се настъпват хипотези, които трудно могат да бъдат съвместени в кратък текст. 

Замазаният гаф на Джумая джамия вероятно е резултат на несъгласуване пак? Може да се предположи и друго: или се питат неподходящи и некомпетентни хора, или бързо се прекланя глава, ако се засегнат и чужди интереси, или просто няма традиция за дебатиране преди работата да се свърши, за да се види , че е омазана. 

Факт е - текстът е спорен. Табелата е замазана с паста, за да се внесат промени. В такива случаи следва да се опакова до завършване на корекциите.  
Мястото е най-възлово - пъпа на Главната улица. Кръстопътя....За да е по-видна грешката, може би. А не беше зле да бъде покрито.

              image                  image

Иначе маршрутите според картата тръгват от Туристически информационен център /ТИЦ/ до Централна поща - само, че там няма обозначения за начало.
И  друго би могло да се уточни - на картите с културно-исторически маршрути пише, че ТИЦ работи до 19 часа, на сайта е обявен същия час за финал на работното време. На вратата на сградата обаче е посочен час по-рано за затваряне. Не става ясно туристите за достоверност кого да попитат? 

 Радина Стоева
 


Сайт на туристически информационен център /Община Пловдив/ http://www.plovdiv-tour.info/pages/contacts
И е крайно време по него да се извършат корекции, защото текстовете не само че не са четими, но се ползват две различини лога. Информацията в сайта не се обновява, организирането й е крайно недобро, липсват важните новини за туризма, като няма нито една новина на английски от създаването на центъра.            


image

 



Гласувай:
0



1. plovdivtourism - валерия
09.06.2009 12:09
то само това да беше в туризма!!!!!!!! Аз питах за работа, понеже казаха, че се търсят нови хора в туристическия център, а там бяха груби. Отвърнаха, че който ми бил казал, да вземе да ми намери работа. Медииите дадоха изявление на зам. кмета Шопов. Журналисти го питаха дали там има специалисти-експерти, той призна, че няма и се търсят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plovdivtourism
Категория: Туризъм
Прочетен: 75290
Постинги: 15
Коментари: 7
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930